logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz: Díky Charlesovi to vypadá, že Ferrari má nejrychlejší auto

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Jezdecká dvojice Ferrari patří k těm nejvyrovnanějším, ale v Baku to neplatilo. Zní to trochu paradoxně, ale Ázerbájdžán patří mezi nejlepší okruhy Charlese Leclerca a zároveň mezi nejhorší okruhy Carlose Sainze. Na sobotním výsledku se to projevilo.

Španělský závodník nedal nijak najevo, že by se v Q3 něco pokazilo a nezmiňoval ani žádné jezdecké chyby v závěrečných pokusech. Naopak, podle jeho slov se mu před finále podařilo najít několik zlepšení, která mu pomohla zvýšit sebedůvěru. Na Leclerca přesto ztratil více než čtyři desetiny sekundy.

„Charles říkal, že je to jedna z jeho nejlepších tratí a zvykne zde najít pár desetin. Díky němu to asi vypadá, že máme nejrychlejší auto, ale upřímně si myslím, že rozdíly mezi čtyřmi nejlepšími týmy se pohybují v rozmezí dvou desetin sekundy. Čeká nás tedy vzrušující bitva a vzrušující závod,“ řekl Sainz po skončení kvalifikace.

„V Q3 jsem našel pár věcí, které mi pomohly zlepšit tempo v porovnání s Q1 a Q2. Pravděpodobně jsem to objevil trochu pozdě. Přál bych si, aby to přišlo o pár kol dřív. Mám pocit, že jsem díky tomu byl o něco konkurenceschopnější, ale na této trati jsem se vždy trápil,“ pokračoval rodák z Madridu.

„Pro Charlese je to jeden z nejlepších okruhů a pro mě jeden z nejhorších. Jsem rád i za třetí místo, je to dobrá startovací pozice do závodu. Musím na tom ale pracovat, protože mi od prvního tréninku trochu chyběl rytmus,“ řekl Sainz.

V čem je však největší rozdíl? V čem je Charles na této trati lepší než Carlos? Vždyť Španělovi se na městských okruzích relativně daří. Jak je možné, že Baku představuje výjimku?

„Brzdění,“ odpověděl Sainz. „Tady v Baku je vše o brzdění a sebedůvěře při sešlápnutí brzdy co nejpozději. Musíte autu věřit a pak zatočit do zatáčky. Charles v Baku v této oblasti exceluje a od prvního tréninku se v kokpitu cítil komfortně.“

„Pokud jde o mě, tak nevím, proč nemám stejný pocit jako v Singapuru, možná je to úrovní přítlaku. Přesto si myslím, že se mi podařilo udělat dobrý pokrok. Do závodu startuji v nejlepší trojce, takže jsme ve hře,“ dodal Carlos.

Související zprávy

Diskuze