logo F1zpravy.czF1online.sk

Orchestr zůstává pohromadě. Po Wolffovi podepsal dlouhodobou smlouvu i James Allison

James Allison
© Sam Bloxham
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 1. 2024

Ačkoli v posledních dvou letech mnoho úspěchů nezískali, stále jsou vítězným týmem. Mercedes dovedla k nedávným úspěchům dvojice Toto Wolff – James Allison a tito dva budou ve svých funkcích pokračovat i v následujících letech. Poté, co Toto Wolff podepsal novou tříletou smlouvu, potvrdil svou věrnost Mercedesu i technický ředitel James Allison.

Je to důležitá zpráva pro svět, která říká, že poslední dva roky neotřásly důvěrou představenstva a akcionářů. Wolff a Allison přivedli Mercedes k obrovským úspěchům, a tak neexistuje důvod, proč by se vedení mělo pouštět do neznáma s novými lidmi. Paradoxně však ani jeden z nich nepatří k „tvrdému jádru“. Wolff přišel do Mercedesu v roce 2013 a Allison v roce 2017.

Mnoho kluků ze staré gardy již v týmu nepůsobí. Zemřel Niki Lauda a postupně odešly osobnosti jako Bob Bell, Aldo Costa, Andy Cowell, Paddy Lowe a v nedávné době i Loïc Serra a Mike Elliott. Ti všichni přišli do týmu ještě před Wolffem nebo současně s Wolffem, ale ani ztráta klíčových lidí nezastavila parní válec jménem Mercedes.

Rakouský šéf prostě vždycky našel nové lidi a jedním z nich byl i James Allison. Ten byl zřejmě také jednou nohou pryč z Formule 1, když se zavázal jiným projektům mimo závodní tým, ale neúspěchy v letech 2022 a 2023 ho přesvědčily, že Mercedes ho potřebuje. Nyní má před sebou velkou výzvu.

„Ve Formuli 1 jsem měl velké štěstí, ale žádné z nich se nedá srovnat se zdvihnutím hovoru od Tota Wolffa s nabídkou připojit se k Mercedesu v roce 2017. Je pro mě ctí pokračovat na společné cestě, pracovat po boku mých brilantních kolegů a bojovat společně o titul mistrů světa,“ řekl o své nové smlouvě Allison.

Na otázku, zda má tato zpráva širší význam, i s ohledem na neúspěchy v posledních letech, úspěšný inženýr odpověděl: „Pro tým je dobré vědět, že tu panuje stabilita. Pro nás je určitě skvělé, že s Totem máme tuto stabilitu. Doufám, že to do určité míry uklidní i naše lidi.“

„Kromě toho je to dobré i pro naše partnery. Každý, kdo se na nás dívá zvenčí, vidí stabilitu a odhodlání. Týmu tak bude umožněno pracovat a těšit se z dobrých úspěchů,“ dodal Allison.

Velkou radost měl i jeho nadřízený Toto Wolff. „Jsem nadšený, že James spojil s týmem svou dlouhodobou budoucnost. Stručně řečeno, on je ten nejpůsobivější technický šéf ve Formuli 1. Jeho gladiátorský duch spolu s jeho vědomostmi, zkušenostmi a odhodláním znamenají, že v tomto světě nemá sobě rovného. Jeho vliv na tým je však mnohem hlubší.“

„Od svého příchodu v roce 2017 je pro mě klíčovým spojencem a partnerem. Dokážeme si otevřeně a navzájem oponovat. Je to tak trochu manželství po italsku, které je nezbytné pro podávání co nejlepších výkonů. Nejdůležitější však je, že James je skutečný přítel, na kterého se můžete spolehnout v dobrém i ve zlém. Bylo mi potěšením spolupracovat s ním během uplynulých sedmi let a těším se, že budeme pokračovat dál,“ řekl Wolff.

Související zprávy

Diskuze