logo F1zpravy.czF1online.sk

Stewarta dojala Gaslyho pocta Cevertovi: Bylo to velmi emotivní, řekl Francouz

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2023

Speciální helma, která byla opravdu speciální. Na GP USA přivezlo hodně pilotů speciální zbarvení ochrany hlavy. Většina z nich různé odkazovala na Ameriku, ale Pierre Gasly šel jinou cestou. Francouzský závodník krátce po 50. výročí smrti svého krajana Francoise Ceverta vzdal hold právě tomuto velkému hrdinovi Francie. Helma věnovaná památce velkého talentu, který tento svět opustil příliš brzy, dojala jeho přítele Jackieho Stewarta.

GP ve Watkins Glen v roce 1973 se stala zlomovým okamihem v kariéře Létajícího Skota. Pro trojnásobného mistra světa to měl být stý závod. Osud však zařídil, že Jackie se už závodního auta nikdy ani nedotkl.

V sobotní kvalifikaci se totiž při tragické nehodě zabil Stewartův 28letý týmový kolega Francois Cevert. Tým Tyrrell se následně odhlásil ze závodů a Jackie oficiálně ukončil závodní kariéru, během níž byl pravidelným návštěvníkem pohřbů mnoha svých přátel a známých. Smrt přítele a velmi talentovaného Ceverta byla pro Sira Jackieho poslední kapkou.

Na modrookého Francouze však Formula 1 nikdy nezapomněla, o čemž svědčí i nádherná pocta, kterou svému krajanovi v Austinu věnoval Pierre Gasly, když nastoupil s helmou inspirovanou tou Cevertovou, od jehož smrti uplynulo 6. října 2023 přesně 50 let. „Pořád mi chybí,“ přiznal i po tolika letech Jackie Stewart, který byl z Pierreovy helmy nadšen.

„Bylo to velmi emotivní,“ přiznal médiím Gasly. „Ve skutečnosti mě velmi překvapilo, jak emotivní to bylo pro Jackieho, když jsem otevřel tašku a on uviděl ten design. Ve skutečnosti to byl můj vůbec první pořádný rozhovor se sirem Jackiem Stewartem.“

Skotská legenda zastávala v týmu Tyrrell nejen roli lídra a největší hvězdy, ale také mentora pro mladého závodníka, s nímž se časem spřátelil. Jackie se prý s Gaslym„podělil o spoustu skvělých příběhů ze společných let s Francoisem, jak ho zasvěcoval do tajů Formule 1 a jak se s ním dělil o drobné rady.“

Zdá se, že pro oba muže byla tato vzpomínka na pařížského rodáka důležitá. „Dobře jsme si popovídali a jsem rád, že se to povedlo. Také jsem rád za Francoisovu rodinu, myslím, že si tuto poctu váží a ukazuje to, jakou stopu zanechal ve Formuli 1,“ říká Gasly. „Je důležitou součástí francouzské historie a historie francouzského motoristického sportu.“

„Francois měl unikátní osobnost a za tu krátkou dobu, kterou strávil ve Formuli 1, byl opravdu velmi úspěšný. Určitě měl před sebou skvělou budoucnost. Myslím, že je důležité vzdát hold těmto velkým šampionům a pro mě osobně bylo důležité vzpomenout si na něj 50 let po jeho smrti,“ dodal Gasly.

Pierre přitom nebyl první, kdo Cevertovi vzdal podobnou poctu. V roce 2013, před 40. výročím jeho smrti, přivezl na GP Monaka speciální design helmy další z jeho krajanů Jean-Éric Vergne.

Související zprávy

Diskuze