logo F1zpravy.czF1online.sk

George Russell odstartuje do nedělního závodu z boxů

včera 17:56

George Russell odstartuje do nedělního závodu z boxů. Tým opravoval monopost celou noc a britský závodník se vrací ke specifikaci ze Singapuru. Naopak, k překvapení mnohých, Lewis Hamilton nic nemění, ani nastavení, ani pohonnou jednotku, a odstartuje ze sedmnáctého místa.

Další rychlé zprávy

včera 14:50

Max Verstappen kritizuje FIA za to, že za dějiště koncoročního předávání cen FIA Gala vybrala Rwandu. Vycestovat do tak vzdálené země totiž může být pro mnohé problém. „Každý, kdo jde na Gala, si to hradí ze svého. Já si to můžu dovolit, ale někteří lidé ty peníze nemají.“

Netřeba zapomínat, že na předávání cen nepůjdou jen nejlepší jezdci z F1, WEC nebo Formule E, jejichž jedna letenka je určitě nezruinuje. Týká se to ale i dětí v motokárách a juniorských šampionátech. „Měli by se na to podívat. Pokud vás FIA pozvala, měla by vám proplatit cestovní náklady. Je to trochu zvláštní; jste pozváni, musíte tam jet a musíte si to zaplatit. Když jsem byl v motokárách, vždy jsme si to museli platit sami.“

včera 14:49

Souboj Fernanda Alonsa a Liama Lawsona se táhl dost dlouho. Tady je dvouminutový sestřih toho nejlepšího z bitvy mladíka a veterána.

včera 14:49

Co říká na politický boj Red Bullu a McLarenu Max Verstappen? „Je mi to jedno. Není to tak, že bychom si zrovna volali, ale se Zakem Brownem mám dobrý vztah. To není můj problém, že se s Christianem Hornerem nemají v lásce.“

včera 02:28

Cenu pro vítěze kvalifikace předal olympijský vítěz a světový rekordman ve skoku o tyči Mondo Duplantis. Jelikož se z několika úhlů podobá Georgi Russellovi, vedlo to k vtipům, že pilot Mercedesu se z nehody v kvalifikaci velmi rychle zotavil.

včera 02:25

Sauber Valtteriho Bottase na konci sprintu zachvátily plameny. Před kvalifikací prý mechanici neměli málo práce, aby vyměnili všechny díly poškozené požárem.

19. října 2024, 21:46

Lando Norris vyvázl s čistým štítem. Komisaři neudělili žádný dodatečný trest.

19. října 2024, 20:58

Na tiskové konferenci po sprintu je Verstappen o něco výřečnější. Logicky tedy dostal otázku, zda jeho bojkot skončil. „Ne, jen jsem dobrý člověk,“ odpověděl Max.

19. října 2024, 20:56

Ředitelství závodu zaznamenalo počínání Landa Norrise v posledním kole a následně předalo záležitost komisařům. Jedná se o jeho jízdu v souboji s Charlesem Leclercem. Angličan zjevně nezměnil směr při brzdění, ale brzdil velmi brzy. Proto ho zaznamenali za „nepředvídatelnou jízdu“.

19. října 2024, 09:35

Kuan-jü Čou v pátek dostal novou baterii, za kterou mu FIA přidělila penalizaci ztráty pěti míst. Vzhledem k tomu, že v dnešní kvalifikaci zřejmě stejně skončí mezi posledními, si z toho nemusí dělat těžkou hlavu.

Liam Lawson má navíc penalizaci až 60 pozic.

19. října 2024, 09:35

Red Bull si připravil vylepšenou podlahu, na které upravil okraje v její zadní třetině. Slibuje si od toho více přítlaku, ale zároveň zachování stability proudění. Kromě toho má také nové kryty motoru určené k efektivnějšímu chlazení.

Až šest nových komponent si do Austinu přivezl Mercedes: nové přední křídlo, přední zavěšení, podlahu a deflektory podlahy, sání v bočnicích, kryty motoru.

Klíčovou součástí má být právě podlaha, ve které se stříbrné šípy zklamaly po VC Belgie.

McLaren přepracoval proudění vzduchu prakticky kolem celého auta s výjimkou podlahy.

Začíná novým předním křídlem, které má ve spolupráci s vylepšeným předním zavěšením a brzdovými komponenty optimalizovat toto proudění. Totéž se stalo i v zadních rozích monopostu, kde došlo k úpravě deflektorů na obou stranách difuzoru. McLaren si od toho slibuje stabilnější proudění vzduchu, a tedy i stabilnější generování přítlaku za každých podmínek.

Poslední novinkou je příčné zadní křídlo, které bylo přizpůsobeno požadavkům okruhu v Austinu — jeho cílem je snížit odpor monopostu.

V případě McLarenu však musíme poznamenat, že si do Austinu dokázal přivézt jen jeden kus nového předního křídla. V prvním tréninku si ho vyzkoušeli oba piloti, následně s ním bude jezdit aspirant na titul Lando Norris.

Z prostředí Mercedesu se ozývají hlasy, že oba piloti by měli mít dostatek nových součástek.

Ferrari nemá k dispozici nic nového. Pokud jsou na monopostu nějaké novinky, mohou se nacházet v útrobách auta, případně mohlo dojít k odlehčení některých komponentů, protože tyto úpravy není nutné hlásit veřejnosti.

19. října 2024, 09:34

Když na vás dolehne rozpočtový strop, musíte se uchýlit i k takovým řešením. Předváděcí monopost Red Bullu se ve čtvrtek projížděl po Austinu takto nechráněný.

[Redbull F1] Seen yesterday on I95. Not sure if real or not.
byu/Cromulator inspotted

19. října 2024, 09:34

Pedra de la Rosu těší zrušení bodu za nejrychlejší kolo. Žertovně poznamenává, že díky tomu se zvýší šance, že jeho traťový rekord v Bahrajnu ze sezóny 2005 (1:31,447) přežije i další rok.

19. října 2024, 09:34

Astrofyzik Neil deGrasse Tyson ve svém novém podcastu StarTalk vysvětluje, jak funguje monopost Formule 1.

17. října 2024, 15:38

Red Bull se proháněl po Circuit of the Americas už v roce 2011, tedy dva roky před dokončením okruhu.

17. října 2024, 15:37

Své 45. narozeniny dnes slaví poslední šampion s Ferrari Kimi Räikkönen.