logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris předstoupí před komisaře!

včera 20:56

Ředitelství závodu zaznamenalo počínání Landa Norrise v posledním kole a následně předalo záležitost komisařům. Jedná se o jeho jízdu v souboji s Charlesem Leclercem. Angličan zjevně nezměnil směr při brzdění, ale brzdil velmi brzy. Proto ho zaznamenali za „nepředvídatelnou jízdu“.

Další rychlé zprávy

dnes 02:28

Cenu pro vítěze kvalifikace předal olympijský vítěz a světový rekordman ve skoku o tyči Mondo Duplantis. Jelikož se z několika úhlů podobá Georgi Russellovi, vedlo to k vtipům, že pilot Mercedesu se z nehody v kvalifikaci velmi rychle zotavil.

dnes 02:25

Sauber Valtteriho Bottase na konci sprintu zachvátily plameny. Před kvalifikací prý mechanici neměli málo práce, aby vyměnili všechny díly poškozené požárem.

včera 21:46

Lando Norris vyvázl s čistým štítem. Komisaři neudělili žádný dodatečný trest.

včera 20:58

Na tiskové konferenci po sprintu je Verstappen o něco výřečnější. Logicky tedy dostal otázku, zda jeho bojkot skončil. „Ne, jen jsem dobrý člověk,“ odpověděl Max.

včera 09:35

Kuan-jü Čou v pátek dostal novou baterii, za kterou mu FIA přidělila penalizaci ztráty pěti míst. Vzhledem k tomu, že v dnešní kvalifikaci zřejmě stejně skončí mezi posledními, si z toho nemusí dělat těžkou hlavu.

Liam Lawson má navíc penalizaci až 60 pozic.

včera 09:35

Red Bull si připravil vylepšenou podlahu, na které upravil okraje v její zadní třetině. Slibuje si od toho více přítlaku, ale zároveň zachování stability proudění. Kromě toho má také nové kryty motoru určené k efektivnějšímu chlazení.

Až šest nových komponent si do Austinu přivezl Mercedes: nové přední křídlo, přední zavěšení, podlahu a deflektory podlahy, sání v bočnicích, kryty motoru.

Klíčovou součástí má být právě podlaha, ve které se stříbrné šípy zklamaly po VC Belgie.

McLaren přepracoval proudění vzduchu prakticky kolem celého auta s výjimkou podlahy.

Začíná novým předním křídlem, které má ve spolupráci s vylepšeným předním zavěšením a brzdovými komponenty optimalizovat toto proudění. Totéž se stalo i v zadních rozích monopostu, kde došlo k úpravě deflektorů na obou stranách difuzoru. McLaren si od toho slibuje stabilnější proudění vzduchu, a tedy i stabilnější generování přítlaku za každých podmínek.

Poslední novinkou je příčné zadní křídlo, které bylo přizpůsobeno požadavkům okruhu v Austinu — jeho cílem je snížit odpor monopostu.

V případě McLarenu však musíme poznamenat, že si do Austinu dokázal přivézt jen jeden kus nového předního křídla. V prvním tréninku si ho vyzkoušeli oba piloti, následně s ním bude jezdit aspirant na titul Lando Norris.

Z prostředí Mercedesu se ozývají hlasy, že oba piloti by měli mít dostatek nových součástek.

Ferrari nemá k dispozici nic nového. Pokud jsou na monopostu nějaké novinky, mohou se nacházet v útrobách auta, případně mohlo dojít k odlehčení některých komponentů, protože tyto úpravy není nutné hlásit veřejnosti.

včera 09:34

Když na vás dolehne rozpočtový strop, musíte se uchýlit i k takovým řešením. Předváděcí monopost Red Bullu se ve čtvrtek projížděl po Austinu takto nechráněný.

[Redbull F1] Seen yesterday on I95. Not sure if real or not.
byu/Cromulator inspotted

včera 09:34

Pedra de la Rosu těší zrušení bodu za nejrychlejší kolo. Žertovně poznamenává, že díky tomu se zvýší šance, že jeho traťový rekord v Bahrajnu ze sezóny 2005 (1:31,447) přežije i další rok.

včera 09:34

Astrofyzik Neil deGrasse Tyson ve svém novém podcastu StarTalk vysvětluje, jak funguje monopost Formule 1.

17. října 2024, 15:38

Red Bull se proháněl po Circuit of the Americas už v roce 2011, tedy dva roky před dokončením okruhu.

17. října 2024, 15:37

Své 45. narozeniny dnes slaví poslední šampion s Ferrari Kimi Räikkönen.

16. října 2024, 18:13

Podle italského novináře Giuliana Duchessu nechystá Ferrari do Austinu žádná velká vylepšení.

16. října 2024, 18:10

Společnost T-Mobile se stala partnerem týmu McLaren.

16. října 2024, 18:06

Své 27. narozeniny dnes slaví Charles Marc Hervé Perceval Leclerc. Ferrari k narozeninám připravilo takovéto oslavné video.

14. října 2024, 19:29

Po odmlce se vrací Závod šampionů! Uskuteční se 7. a 8. března 2025 v australském Sydney.