logo F1zpravy.czF1online.sk

Catalunya hromadně instaluje solární panely

19. června 2024, 10:34

Okruh Catalunya bude až polovinu svých energetických nároků pokrývat solárními panely. Po rekonstrukci hlavní budovy na její střechu nainstalovala 1080 panelů (kromě toho má dalších 1239 panelů), čímž ročně vygeneruje o 0,45 GWh energie více než dosud.

Na následujících záběrech můžeme vidět solární panely na střeše hlavní tribuny, které zde přibyly na podzim 2023.

Další rychlé zprávy

dnes 20:56

Podle fotografa Kyma Illmana nebyla sekce v první zatáčce FIA oficiálně zakázána jako místo pro fotografy. V oficiálních dokumentech se nic takového neobjevilo a v minulých letech se mohlo z toho místa bez problémů fotografovat. Někdo na ředitelství závodů se zjevně rozhodl na poslední chvíli. Illman však dodává, že „i když rozhodnutí přišlo velmi pozdě, pravděpodobně bylo správné“. Na místě se prý shromáždilo okolo 25 fotografů a není tam žádné ochranné oplocení „jen“ ocelová svodidla. Proto se ve sprintu odjela dvě zahřívací kola. Všichni dnes dostali email, podle kterého je tato část nově zakázána a fotografové tam nebudou pracovat v prvním kole.

dnes 20:09

Júki Cunoda se měl prohřešit vůči Mezinárodnímu sportovnímu kodexu FIA. Když se totiž v boxech před něj strčil Kuan-jü Čou, rozzlobeně zahlásil: „Tito kluci jsou *** retardovaní!“

Max Verstappen měl v roce 2020 podobné opletačky, když Lanca Strolla nazval „mongol“. Začalo se to však řešit až poté, co mongolská vláda požádala FIA a dokonce i OSN, aby zakročila.

View post on imgur.com

dnes 20:08

Max Verstappen se vyhnul trestu za příliš pomalou jízdu na výjezdu z boxů. I když Nizozemec jel pomalu, nikoho tím neohrozil ani nikomu tím neuškodil.

Teoreticky by to však mohlo zničit kvalifikaci některým jezdcům za ním, pokud by nestihli vstoupit do svého kvalifikačního kola. Komisaři proto navrhují FIA, aby stanovila maximální dobu přejezdu i na výjezdu z boxů.

dnes 19:50

McLaren se rozhodl podat protest vůči výsledkům dnešní kvalifikace a smazání času Oscara Piastriho. Pokud by uspěl, Australan by se vrátil na původní třetí příčku.

„Obyčejně velmi podporujeme FIA a uznáváme, že každý se snaží odvést co nejlepší práci,“ řekl na margo Piastriho penalizace šéf týmu Andrea Stella. „V tomto případě jsme však nemohli souhlasit s tím, že monopost byl nepochybně za limity trati.“

Na zveřejněném záběru z přímého přenosu nebylo vidět levé zadní kolo Oscara Piastriho, na což už máme precedens: Loni na VC USA nedošlo k mazání časů, protože FIA neměla k dispozici takové záběry, které by jednoznačně dokázaly, že monopost byl za bílou čarou, ačkoli z palubních záběrů to bylo ve více případech zjevné. Je však pravděpodobné, že FIA má k dispozici i záběry z jiných úhlů a bezpečnostních kamer.

Na výsledky protestu budeme čekat a o všem vás budeme informovat.

dnes 18:46

Rozhovor mezi Landem Norrisem a Maxem Verstappenem po kvalifikaci je výmluvný.

Lando: „Proč jsi šel v Q2 podruhé na trať a použil další pneumatiky?“ Max pokrčil rameny a odpověděl: „Chtěl jsem vědět, jestli se zlepším.“

Red Bullu se, očividně, vrátila sebedůvěra z roku 2023.

dnes 18:43

Porovnání časů na Red Bull Ringu. Jak vidíte, rozdíly nejsou velké a takové Ferrari či Aston Martiny se dokonce zhoršily. Verstappenův letošní čas je srovnatelný s loňským. Důvodem jsou teploty. Loni bylo na Red Bull Ringu mnohem chladněji.

dnes 18:40

Porovnání rozestupů v kvalifikaci. Jak vidíte, Verstappen měl skutečně náskok dvou světů.

dnes 17:47

Lewis Hamilton míří se svým týmem ke komisařům za nebezpečné vypuštění z boxů.

Lewis Hamilton pitlane inchident
byu/Able_Tailor_6983 informula1

dnes 17:42

Šéf McLarenu Andrea Stella si vyžádal setkání s komisaři. Jde o porušení traťových limitů ze strany Oscara Piastriho. Vypadá to opravdu zvláštně, že mezi bílou čáru a štěrk se vejde šířka celého monopostu.

dnes 17:38

Irónií osudu byla Q1 nejvyrovnanější v dějinách F1. Od Q2 následovala “one man show”.

dnes 17:15

Komisaři budou po kvalifikaci vyšetřovat potenciálně „zbytečně pomalou jízdu“ Maxe Verstappena na výjezdu z boxů.

dnes 17:15

Kdyby Oscar Piastri v kvalifikaci nepřekročil traťové limity a FIA by mu nesmazala čas, první šestka by se seřadila v přesně stejném pořadí jako v páteční sprintové kvalifikaci: Verstappen, Norris, Piastri, Russell, Sainz, Hamilton.

Piastri po ztrátě svého času spadl na sedmé místo před Sergia Péreze.

dnes 17:10

Max Verstappen v kvalifikaci předvedl neuvěřitelnou jízdu. Dohromady zajel čtyři kola, která by stačila na pole position.

TOP 5 nejlepších časů dnešní kvalifikace:

1:04,314 – Max Verstappen (Q3)
1:04,426 – Max Verstappen (Q3)
1:04,469 – Max Verstappen (Q2)
1:04,577 – Max Verstappen (Q2)
1:04,718 – Lando Norris (Q3)

dnes 15:32

Oliver Bearman a Prema se dočkali! Britský závodník, který se svým týmem od začátku sezóny neuvěřitelně trápí, vyhrál sprint F2 na Red Bull Ringu. V celkovém hodnocení se však nachází na nelichotivém 14. místě. Druhý skončil Pepe Marti a třetí Paul Aron, který si upevnil vedoucí pozici v celkovém hodnocení šampionátu.

dnes 14:14

Lando Norris není zdravotně zcela v pořádku. Během rozhovorů jsme viděli, že má rýmu a kašle. Takto unaveně působil na tiskové konferenci.

dnes 14:14

Sprintový závod měl nakonec jen 23 místo předepsaných 24 kol. FIA to vysvětlila tím, že fotografové stáli v nebezpečné zóně za první zatáčkou.

Alex Albon ale už v tu chvíli čekal na konci boxové uličky. Naštěstí mohl absolvovat další zahřívací kolo, protože jinak by se mu auto zcela přehřálo a gumy vychladly.

Další zprávy