logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso po sprintu vyhrožoval Lawsonovi, že si na něj počká. V kvalifikaci to také udělal

Liam Lawson a Fernando Alonso
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 03:50

Liam Lawson nezažívá nejpříjemnější návrat do Formule 1. Nejenže ho hned čeká výměna všech myslitelných komponent pohonné jednotky a start z konce pole, ale ještě se dostal do konfliktu s nejstarším mužem na roštu a mistrem zákulisních her Fernandem Alonsem. Ten, zdá se, vzal osobně Lawsonovu agresivní obranu v sobotním sprintu v souboji o bezvýznamné šestnácté místo.

Kritici sprintu říkají, že jezdci od devátého místa níže nemají o co hrát a budou jen kroužit. Inu, minimálně v Austinu se to nepotvrdilo. Oscar Piastri tvrdě zápasil s Júkim Cunodou, i když ani jeden z nich neměl šanci na body. Ještě tvrdší – a zbytečnější – souboj svedli Fernando Alonso a Liam Lawson.

Ano, Novozélanďan se bránil tvrdě a velmi pozdě, ale to zajímavé teprve mělo přijít. Fotografové totiž zachytili oba ve velmi emotivní konverzaci po skončení sprintu. Zvláště Alonso vypadal být pořádně naštvaný. Podle Lawsona však byl výraz španělského matadora nic ve srovnání s jeho slovním vyjadřováním.

„Řekl, že si na mě počká a asi i dodržel své slovo,“ konstatoval novozélandský mladík před novináři. „Byl opravdu naštvaný, ale já docela nevím proč. Bojovali jsme o šestnácté místo, takže tomu opravdu nerozumím. Doufejme, že se přes to přenese a půjdeme dál.“

Alonso si v kvalifikaci počíhal na „pilota AlphaTauri“, jak ho nazval ve sprintu, a v přípravném kole na něj zkoušel své hry. Předjel ho už na výjezdu z boxů a i když to vypadalo nevinně, neverbálním způsobem tím mladíkovi vyslal jasnou zprávu. „Hrál se mnou své hry. Je mi to jedno. Rozumím, že měl příšerný závod a štvalo ho to, ale kdybych udělal něco špatného, dostal bych trest,“ konstatoval Lawson.

Pikantní na tom je, že Liam je mladší než Alonsova kariéra ve Formuli 1. Rodák z Hastingsu se narodil v únoru 2002. V té době měl Fernando za sebou jednu sezónu s Minardi. Pilot Aston Martinu se nezastavil ani před novináři a těm španělským po sprintu řekl: „Lawson se až příliš snažil. Po šesti závodech ještě má co dokazovat. Nemyslím si, že tohle je nejlepší způsob, jak to udělat, ale v sázce je jeho kariéra, ne moje,“ prohlásil Alonso.

I angličtí novináři se ptali na jejich emotivní konverzaci po sprintu, při které má Fernando dost naštvaný výraz, zatímco jeho mladší kolega se tvářil překvapeně a defenzivně. Když se dvojnásobného mistra světa zeptali, o čem si povídali, odpověděl: „To zůstane mezi námi.“ Ale nezůstalo, protože Lawson to médiím řekl.

Přišla také otázka, co se mezi nimi stalo v kvalifikaci a proč pilota RB předjel na výjezdu z boxů. „V kvalifikaci? Co se stalo v kvalifikaci? Ach, ano, protože jsem měl použité pneumatiky, příliš mi nezáleželo na čase. Nechtěl jsem za ním ztratit ještě více času,“ prohlásil Alonso.

„Nemyslím si, že ho to nějak ovlivnilo. Ve sprintu jsme bojovali velmi tvrdě, on bojoval velmi tvrdě o šestnácté či sedmnácté místo, ale co se s tím dá dělat? Když jeden z jezdců ubere plyn, nedojde k incidentu. Dnes jsem ubral já. Každý si na trati dělá, co se mu zachce. Bylo to z jeho strany zbytečné,“ prohlásil dvojnásobný mistr světa.

Snažil se všemožně tvářit, že ho to nerozhodilo a že je mu to vlastně jedno. Přesto však pokračoval a pokračoval. „Na rovince jsme se téměř srazili jako s Lancem před dvěma lety (Alonso se tehdy se Strollem skutečně srazil a jeho monopost se vznesl do vzduchu, ale před novináři to označil jako „závodní incident“, pozn. red.) a pak mě vytlačoval z trati. Jak jsem však řekl, nechci z toho dělat velkou vědu,“ vzkázal Alonso.

Je škoda, že to vrhlo trochu negativní stín na jinak skvělou kvalifikaci v podání španělského matadora. Ten odstartuje z krásného osmého místa a opět deklasoval svého týmového kolegu. Trochu ho tedy rozmrzelo, když se každý novinář ptal na incident s Lawsonem. „Pokud se chcete zeptat na kvalifikaci, tak do toho, protože tohle není moc důležité,“ reagoval na další otázku na incident s Lawsonem, čímž celou debatu uzavřel.

Související zprávy

Diskuze