logo F1zpravy.czF1online.sk

Sulajem: Je nemožné, aby FIA dostala nějaké uznání

Stefano Domenicali a Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 14:53

Mezinárodní automobilová federace není Formule 1. I když se tyto dvě entity často ztotožňují, zejména v posledních letech dává Liberty Media kolem Stefana Domenicaliho najevo, že oni nejsou FIA, která se pod vedením Mohameda bin Sulajema přetvořila z nenápadného řídícího orgánu na skupinu s vážnými politickými ambicemi.

Pokud náhodou nejste fanouškem politiky prezidenta FIA, máme pro vás špatnou zprávu. I když jeho mandát vyprší v prosinci 2025, je vysoce pravděpodobné, že automobilové federace Afriky a Asie svými hlasy převýší Evropu a Ameriku. I ostřílený novinář Joe Saward ve svém blogu nedávno uvedl, že Sulajem je velkým favoritem příštích voleb.

Můžeme se tedy „těšit“ na další politikaření a naprosto nesmyslné projevování moci? Na druhé straně, za prezidentování bývalého jezdce rallye se uskutečnilo i několik dobrých řešení, ačkoli je sporné, zda bychom za ně měli udělovat kredit právě jemu. Sulajem se v exkluzivním rozhovoru pro Autosport pochlubil například tím, že pod jeho vedením federace vyřešila dlouholetý problém s traťovými limity v Rakousku.

„Nikdy se nám nedostane uznání. Je nemožné, aby nás někdo pochválil. Dostáváme jen kecy,“ prohlásil Sulajem, podle kterého si FIA zaslouží nejen větší kredit, ale také více peněz na práci.

„Když se na to podíváte, každý dostává peníze od FIA, ale ne samotná FIA. Stejně tak se každému dostane uznání, každému kromě FIA,“ vzkázal Sulajem. „Jednoduše tomu tak je. Když jsem převzal vedení federace, měli jsme provozní rozpočet minus dvacet milionů. Proč? Jako každý, i my máme příjmy, ale podívejte se na promotéry. Dobré pro ně, gratuluji jim, když jsou dost chytří.“

„Budu upřímný jako vždy. Liberty Media odvedla vynikající práci při transformaci Formule 1. Změnil bych to, kdybych se mohl vrátit v čase? V žádném případě, ale z dnešního pohledu bych se ujistil, že FIA a Liberty Media budou rovnocenné,“ prohlásil prezident FIA.

Sulajem na jedné straně chválí Liberty Media a týmy za jejich šikovnost, ale na druhé připomíná, že jsou to jeho lidé, kteří tvoří a kontrolují dodržování pravidel, ale nedostanou za to více peněz ani uznání. „Liberty Media je určitě dobrý promotér. Kdybyste se mě dnes zeptali, jestli by něco takového dokázal někdo jiný, podle mě ne. Podporuji je v tom, co dělají. FIA se s nimi snaží co nejlépe spolupracovat,“ pokračoval zklamaný funkcionář.

„Federace však vytvoří pravidla a kontroluje je, zatímco peníze dostanou všichni ostatní. Jezdci se zabaví, jsou v bezpečí a vydělávají; šéfové a jejich týmy také vydělávají. Je však nemožné, aby za to FIA dostala nějaký kredit,“ prohlásil Sulajem.

Související zprávy

Diskuze