logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappenův bojkot pokračuje, začíná také přemýšlet o své budoucnosti v F1

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 18:52

Protest Maxe Verstappena nebyl jen symbolický. I po skončení VC Singapuru se Nizozemec držel toho, co v pátek přislíbil. Opět se při odpovědích nenamáhal a přítomným novinářům vzkázal, že stejně jako v sobotu jim na všechno odpoví, když už oficiálně nebude stát na půdě FIA.

Jako druhý nejrychlejší muž nedělního závodu byl Max Verstappen povinen absolvovat i pozávodní tiskovou konferenci. Padok začal být proto zvědavý, jak se na ní zachová. Jedním důvodem bylo i to, že v sobotu si zašel promluvit se sportovním ředitelem Red Bullu Jonathanem Wheatleym také šéf komisařů FIA Tim Mayer. Zdá se však, že tímto způsobem Verstappenovi bojkot nevymluvil.

Obě strany se však dostaly do velmi nepříjemné situace. Pro Maxe Verstappena to začíná být principiální záležitost a je sporné, zda po posledních dvou tiskovkách takříkajíc stáhne ocas. Na druhé straně i pro Mohameda bin Sulajema bude nesmírně obtížné ustoupit; jak by pak vypadal a jak by vysvětlil, že vulgarismům najednou dává zelenou?

I takové spory však Maxe Verstappena tlačí k tomu, aby ukončil kariéru, prozradil v neděli. „Jistě. Takové věci budou určitě rozhodovat i o mé budoucnosti,“ přikývl lídr šampionátu. „Když nemůžete být sami sebou a musíte řešit takové hlouposti…“

„Dospěl jsem do té fáze mé kariéry, kdy se mi to už nechce pořád řešit. Je to velmi únavné,“ vysvětloval svůj odpor k nesmyslným nařízením a příkazům FIA, která určitě má na práci důležitější věci než zakazovat jezdcům neslušná slova, ačkoli jsou v každém přenosu stejně cenzurována.

Formule 1 mu stále přináší radost, ale takové chvíle ji následně pošlapávají. „Je skvělé sbírat úspěchy a vyhrávat závody, ale když jste toho všeho dosáhli, když jste už vyhráli šampionáty a velké ceny, tak si to chcete i užít. Všichni tlačíme až na limit, každý v těchto soubojích, dokonce i ti vzadu na roštu. Je však jisté, že řešit takové hlouposti nevnímám jako správný směr, kterým by se tento sport měl ubírat.“

Kdo je silnější? Max Verstappen, trojnásobný mistr světa a velká hvězda Formule 1, nebo FIA a její prezident? Padla proto otázka, zda si myslí, že FIA bude ochotna riskovat, že přijde o mistra světa kvůli tomu, že si umanula zakazovat neslušné výrazy, dokonce i takové, které nejsou myšleny jako urážka. Verstappen poznamenal, že podle něj FIA nebude brát případné hrozby odchodu vážně.

Pokud bude chtít pokračovat ve své rebelii, může uvažovat nad tím, že splní přání Lewise Hamiltona. Sedminásobný šampion podle svých slov doufá, že Verstappen odmítne vykonat veřejně prospěšnou činnost, kterou dostal v rámci trestu. „Já bych ji nedělal.“

Nizozemec se zasmál, že Hamiltonovi se to lehce říká, když nepotrestali jeho. „Nevím, jak vážně budou brát takové věci. Z mého pohledu však jednou přijde moment, kdy už toho bude dost. Uvidíme. Nepochybuji o tom, že všechno půjde dál. Není to problém, protože ve Formuli 1 to půjde dál i beze mě, a není to problém ani pro mě.“

„Momentálně ani nepřemýšlím nad tím verdiktem. Soustředím se na výkony, na to, jak se připravíme na Austin a období po něm. Na to myslím. Neměl bych plýtvat energií, protože je to velmi hloupé,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze