logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Hamiltona je McLaren „s jeho pohyblivými křídly“ v Singapuru příliš rychlý

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 18:50

Lewis Hamilton a Mercedes zažili v singapurské kvalifikaci skutečné obrození. Tento tým byl prakticky ve všech trénincích o sekundu za nejlepšími, ale přišla Q3 a monopost najednou fungoval. Sedminásobný mistr světa se v této sezóně nesmírně trápil hlavně v kvalifikacích, takže po třetím místě na okruhu Marina Bay z něj bylo cítit úlevu.

Lewis letos prohrával jednu kvalifikaci za druhou. George Russell ho porážel prakticky každý víkend, takže když se to Hamiltonovi podařilo zlomit, dal najevo svou velkou úlevu. Můžete si říct, že je to jen jedna vlaštovka, ale minimálně pro Lewisovu psychiku je to vítaná vzpruha.

„V první řadě chci ocenit – protože k tomu nedostáváme velký prostor – všechny zaměstnance v obou továrnách. Po celý rok tvrdě pracovali a neustále na to tlačili. Máme za sebou tři těžké roky a výsledky kolísaly shora dolů,“ začal Hamilton své hodnocení pro televizi Sky.

„Po většinu roku byly pro mě kvalifikace hotovou noční můrou. Hodně jsme na tom pracovali, musel jsem se připravovat i mentálně a neztratit víru. Závody bývaly většinou relativně dobré, ale jsou mnohem těžší, když se nedokážete dobře kvalifikovat,“ konstatoval držitel více než stovky pole position.

Mercedes ve volných trénincích vyzkoušel všechno a změnil všechno, ale zdálo se, že nic nefunguje. Přišla však kvalifikace a jakoby mávnutím kouzelného proutku tým stáhl několik desetin. V prvním tréninku bylo auto příšerné a ztráceli jsme sekundu. Před druhým tréninkem jsme provedli masivní změny, ale pořád jsme ztráceli sekundu. Kluci na simulátoru odvedli v noci fantastickou práci a umožnili nám provést pozitivní změny, ale i ve třetím tréninku jsme skončili o 1,3 sekundy za nejlepšími,“ prohlásil Hamilton, kterého však čekalo příjemné překvapení.

„Přišla kvalifikace a auto se jakoby stisknutím vypínače zapnulo. Od začátku jsem se cítil konkurenceschopný. Škoda, že poslední kolo nebylo ještě o trošku lepší, ale tento výsledek beru,“ řekl spokojeně Lewis.

Teď ho čeká důležitý závod. Před sebou má dva titulové protagonisty. Lando Norris má pravděpodobně nejrychlejší auto, ale na této trati a v souboji s Maxem Verstappenem se může stát cokoli. Hamilton před nedělí slibuje, že se pokusí využít každé příležitosti.

„Opravdu nevím, jaký výsledek můžeme očekávat. Po všech těch změnách je obtížné říci, jak na tom bude naše vyvážení v závodě. Auto je lepší, takže doufám, že se to projeví i s plnou nádrží. Když se dokážeme udržet s kluky před námi, stát se může cokoli,“ řekl Lewis.

„Myslím si však, že McLaren je bleskurychlý s jejich pohyblivým předním křídlem a pohyblivým zadním křídlem. Bude těžké je porazit, ale nepřestanu doufat a dám do toho všechno. Na startu se v souboji Landa a Maxe také může stát cokoli. Pokud se něco přihodí, pokusím se toho využít,“ slibuje Hamilton.

Související zprávy

Diskuze