logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen bojkotuje tiskovku, na otázky odpověděl jednoslovně

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:35

Kdo z koho. Mezi Maxem Verstappenem a Mezinárodní automobilovou federací v čele s Mohamedem bin Sulajemem začíná menší válka, která byla vyhlášena v pátek udělením trestu pro nizozemského závodníka. Aby FIA ukázala svůj rázný postoj, rozhodl se splnit to, co si v pátek umínil, a oficiální tiskovou konferenci bojkotoval.

„Příště se mě na tiskové konferenci na nic neptejte, a všechno vám můžu vypovědět tady,“ řekl Max Verstappen reportérům v padoku, když se dozvěděl, že za použití vulgárního výrazu na tiskovce ho čekají veřejně prospěšné práce ve prospěch FIA.

Jak se ukázalo po kvalifikaci, myslel to smrtelně vážně. Podle pravidel nemohl tiskovou konferenci zcela ignorovat a nepřijít na ni, protože by dostal trest, ale nikdo mu nemůže stanovit kvóty na délku jeho odpovědí. Na všechny otázky se tak pokusil odpovědět jednoslovně.

  • Co jste změnili během noci, protože se zdálo, že výkonnost monopostu se dramaticky změnila.
  • Hodně.
  • Můžeš to nějak rozvinout?
  • Ne, protože bych mohl dostat pokutu, nebo mi přidají další den.
  • Cítíš se sebejistý z hlediska závodní rychlosti?
  • Možná.
  • Jak velký krok do neznáma je to vzhledem k tomu, jaké jsi měl problémy v pátek?
  • Je to neznámá.
  • Řekni nám…
  • Toto není vůči vám, nedělejte si starosti. Nechci vás rozzlobit.

Když padla první otázka od přítomných novinářů, Verstappen zvedl mikrofon a oznámil, že by byl raději, kdyby se s ním všichni setkali venku. Přesto se objevil ještě jeden pokus, na což zareagoval prohlášením, že nebude odpovídat obšírněji, protože má problém s hlasem.

Inu a bylo tak, jak Nizozemec slíbil. Na jedné straně se mu podařilo ukázat FIA, co si o jejím novém přístupu myslí, na druhé straně však neurazil novináře, kteří obdrželi odpovědi na své otázky o pár minut později.

Před mikrofonem Sky Sports na toto téma uvedl: „Dostat za to trest je trapné. Když někoho urazíte, tak je to jasné, ale já jsem tím nemířil ani na žádného člověka. Jen vám něco vyklouzne,“ vysvětloval svůj postoj a naznačoval, že ve skutečnosti má v zubech prezidenta FIA. „Tohle není mířeno ani na komisaře, protože oni jsou vázáni nějakými pravidly. Ve skutečnosti jsem s nimi měl o tom dobrou debatu. Jsou chápaví, ale je to v pravidlech a oni je musí aplikovat. Z mého pohledu to však není správná cesta, kterou by se tento sport měl vydat.“

Může se to zdát dětinské, ale zdá se, že všichni piloti v této věci stojí za Maxem Verstappenem. Lando Norris na tiskovce vyjádřil svému hlavnímu soupeři v boji o titul podporu — s verdiktem FIA nesouhlasí. Lewis Hamilton zašel dokonce ještě dál. Prý doufá, že Verstappen odmítne provést veřejně prospěšnou činnost, kterou mu přikáže FIA.

A stojí za ním i šéf Asociace jezdců velkých cen GPDA Alex Wurz. „Nikdo ve skupině jezdců na WhatsAppu si nemyslí, že je to dobré. Všechny jezdce to velmi rozzlobilo,“ prozradil bývalý závodník.

Související zprávy

Diskuze