logo F1zpravy.czF1online.sk

Nízký grip dělá Norrisovi starosti: Na špičku výrazně ztrácíme

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 9. 2024

Už jsme si tak nějak zvykli na pohled, kdy McLareny nacházíme na těch nejvyšších příčkách. Úvod ázerbájdžánského víkendu se však nesl v jiném duchu než evropská část sezóny. Lando Norris dokonce vnímá britský tým až jako čtvrtou sílu.

McLaren v pátek skutečně až nečekaně ztrácel na konkurenci. Lando Norris obsadil ve FP1 čtvrtou příčku a ve druhém až sedmnáctou, když však neodjel reprezentativní kolo. Jeho celkový pocit z auta však nebyl dobrý.

„Dost výrazně zaostáváme. Musel jsem na to pořádně tlačit, abych z auta dostal rychlost. Neříkám, že auto je špatné. Jsem si jistý, že z něj můžeme dostat čas na kolo, ale je jasné, že nejsme tak vpředu jako během předchozích víkendů,“ prohlásil Lando Norris.

Jeho týmový kolega Oscar Piastri skončil ve druhém reprezentativnějším tréninku pátý, za oběma Ferrari, Sergiem Pérezem a Lewisem Hamiltonem.

„Někde tam, kde se umístil Oscar, se zřejmě nacházíme. Pokud se nám tedy podaří ideálně poskládat kolo. Jsem si jistý, že soupeři jsou od toho ještě daleko. Myslím, že od Mercedesu, Ferrari nebo Red Bullu nás dělí tři nebo čtyři desetiny. Čeká nás opravdu hodně práce, ale stále máme potenciál.“

Trať v Baku je specifická nejen svou charakteristikou, ale i povrchem. Ten nabízí o poznání méně gripu, což papájovým moc nesedí. Je tedy možné, že tento víkend přinese jiné rozložení sil než ty předchozí. Norris ani Piastri nemusí být mezi horkými favority na vítězství.

„Lidé rádi věří, že jsme nejlepší všude, ale tak to není. Máme za sebou spoustu tratí, kde jsme nebyli rychlí,“ konstatoval Norris, který se vyjádřil i k úrovni gripu na trati. „Je to velmi kluzké. Daří se nám na okruzích s vyšší mírou přilnavosti, a tato trať je od toho stavu daleko, dokonce se neblíží ani k úrovni gripu z loňského roku. Je to pro nás těžké, ale v noci budeme tvrdě makat.“

Pokud se páteční trendy naplní, ázerbájdžánský víkend může být pro druhý tým průběžného pořadí v Poháru konstruktérů především o minimalizaci škod. Na druhé straně, McLaren nedokázal maximalizovat víkendy, kdy měl nejrychlejší monopost. Uvidíme, jak si poradí v sobotu a neděli se sníženými očekáváními a možná i menším tlakem.

V minulosti jsme zažili, že Baku nabídlo dramatické závody. „Letos odvádíme opravdu dobrou práci, lepší než ostatní týmy. Avšak věděli jsme, že Ferrari zde bude velmi rychlé. Při těchto podmínkách na trati bude i Mercedes velmi silný,“ pojmenoval Lando Norris favority víkendu.

Související zprávy

Diskuze