logo F1zpravy.czF1online.sk

Doohan se pochlubil novým číslem, ale jeho tým zaváhal a Antonelli mu ho vyfoukl

Jack Doohan
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Jaká čísla si vyberou mladí nováčci na začátku svých kariér ve Formuli 1? Od té doby, co se Formule 1 vzdala jejich povinného přidělování, mají čísla podobně symbolickou hodnotu jako v jiných sportech. V příští sezóně uvidíme na roštu minimálně tři nováčky a tři nová čísla. Pilot Alpinu Jack Doohan už na sociálních sítích s velkou pompou oznámil to své, aby se krátce poté dozvěděl, že mu ho vyfoukl Andrea Kimi Antonelli.

Pamatujete si, jak Alpine oznámil povýšení Oscara Piastriho do Formule 1? Francouzský tým to velkolepě ohlásil tiskovým prohlášením, na kterém však bylo něco zvláštního – chyběla v něm vyjádření australského závodníka. Jak se ukázalo, mělo to dobrý důvod.

Alpine totiž jaksi zapomněl podepsat smlouvu se svým talentovaným závodníkem, který nakonec ztratil trpělivost a podepsal s McLarenem. Francouzi se snažili toto rozhodnutí zvrátit a právní cestou potvrdit svá práva na australského pilota, ale protože s ním nepodepsali kontrakt, FIA neměla co potvrzovat a povolila jeho přestup do britského týmu.

Alpine ukázal své „schopnosti“ i v případě zajištění čísla pro svého mladého závodníka Jacka Doohana, když opět nejprve mluvili a teprve potom jednali. Jelikož stáj oznámila svého jezdce o devět dní dříve než Mercedes, měla zřejmě i více času, aby mu zajistila požadované číslo, ale to se nepodařilo.

„Teď je už široce známo, že si vyberu číslo 12,“ řekl na svém Instagramu Jack Doohan. „Přemýšlel jsem o tom během letní přestávky a pak jsem si ho zajistil, takže svou kariéru ve Formuli 1 začnu s dvanáctkou.“

Je v tom však problém. Doohan si nic „nezajistil“ a svou kariéru s dvanáctkou nezačne. „Doohan a Alpine o tom zřejmě nevěděli, ale Mercedes už zahájil proces s cílem zajistit toto číslo pro Kimiho Antonelliho. Podle informací magazínu Autosport stanovují protokoly FIA, že pokud dva jezdci požádají o stejné číslo, dostane ho ten, kdo podal svou žádost jako první,“ uvádí britský magazín.

„Více zdrojů v tomto případě naznačuje, že Mercedes byl první, což znamená, že Doohan si bude muset vybrat jiné číslo,“ dodávají Britové.

Svou vůli jezdit s dvanáctkou už mezitím veřejně vyjádřil také Antonelli. Důvod je jednoduchý, dvanáctku měl na svém monopostu Ayrton Senna od svého přestupu do Lotusu v roce 1985 až do konce sezóny 1988. S tímto číslem tak získal svůj první titul, aby od roku 1989 nosil jedničku.

„Vyberu si číslo 12,“ prohlásil Antonelli. „Líbí se mi hodně čísel, ale dvanáctka má pro mě výjimečný význam, protože ji nosil i můj idol. Používal jsem ji však už od Formule 4. S číslem 12 se mi vždy dařilo. Nemám tedy důvod ji měnit.“

Kimi měl toto číslo na autě i během svého prvního tréninku s Mercedesem. Tento tým měl pro nováčky vyhrazená čísla 42 a 43 – tato čísla si mladíci, kteří odjedou volné tréninky, nemohou vybrat a FIA je přiděluje jednotlivým týmům –, ale číslo 43 si už vybral pilot Williamsu Franco Colapinto, který s ním odjede zbytek sezóny. Mercedes tak měl Antonellimu nasadit 42, ale tým šikovně požádal o speciální povolení. FIA ho udělila, takže mladý Kimi jezdil s číslem 12 už tento víkend.

Oliver Bearman bude od nové sezóny jezdit s číslem 87.

Související zprávy

Diskuze