logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc radí Bearmanovi, aby na sebe nevyvíjel příliš velký tlak a nebál se chyb

Charles Leclerc a Oliver Bearman
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2024

Olivera Bearmana v příští sezóně čeká velký skok. Zanechá za sebou všechny juniorské šampionáty a stane se jedním z dvacítky nejlepších jezdců ve Formuli 1. Charles Leclerc má před jeho premiérou pár cenných rad, které i jemu pomohly etablovat se v nejvyšší motoristické třídě.

Britský motorsport bude mít ve Formuli 1 opět o něco širší zastoupení zásluhou Olivera Bearmana. Pod křídla by si ho dokonce mohl vzít i nejúspěšnější pilot všech dob Lewis Hamilton, jeho krajan a svým způsobem příští kolega v rodině Ferrari, ačkoli po této otázce se na tiskové konferenci v Silverstonu pousmál.

„Ne, vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Nemyslím si, že to potřebuje, je to dost chytrý chlapec,“ prohlásil Lewis Hamilton, ale tuto možnost nevylučuje. „Jsem tady jedním z těch starších jezdců a moje dveře jsou stále otevřené, pokud někdo bude mít nějaké dotazy nebo bude potřebovat poradit.“

A i když si na to Hamilton možná nevzpomíná, Bearmana už v minulosti podpořil a pořádně nastartoval. „V roce 2015 nebo 2016 jsem od něj dostal video, ve kterém říkal: Jdi naplno a jednoho dne se můžeš dostat do Formule 1,“ zavzpomínal si Oliver Bearman na vzkaz, o který prý Hamiltona požádala známá jeho mámy. „A dnes jsem tady. Byl to ten nejúžasnější den v mém životě. Včera mi to video připomněli a znovu jsem si ho pustil. Bylo to zábavné.“

Bearman měl v sezóně 2016 jen jedenáct let a závodil v motokárách v kategorii kadetů. Od té doby se propracoval přes Formuli 4, F3, F2 a za rok vystoupí v nejvyšší kategorii motorsportu. Cestu mu od roku 2018 pomáhala dláždit jezdecká akademie Ferrari.

Před ním v ní vyrůstal i Charles Leclerc, který už v padoku patří mezi poměrně zkušené jezdce. „Myslím si, že je to neskutečně talentovaný pilot,“ promlouvá k mladíkovi, který možná jednou bude jeho týmovým kolegou. „Každý pilot potřebuje v prvním roce něco specifického, protože to závisí na vaší přípravě. Myslím si, že Ollie je výborně připravený, což ukázal v Džiddě. Naskočil do auta a okamžitě byl velmi silný.“

„Jedna typická rada je, že není třeba na sebe vyvíjet příliš velký tlak. Ještě stále je mladý a rychlost má, což několikrát ukázal. Nemá jednoduchou sezónu, protože jeho tým se ve Formuli 2 trochu trápí, resp. ve skutečnosti se trápí dost. On je však neskutečně rychlý a nemám pochybnosti o tom, že superrychlý bude i ve Formuli 1,“ zamyslel se vítěz šesti velkých cen.

Oliver Bearman nedávno přiznal, že aktuální generace monopostů F2 se současnými pneumatikami mu nevyhovuje. Jeho jezdecký styl je prý mnohem lépe šitý na auta F1, ve kterých může jezdit o něco agresivněji. Za rok uvidíme, jak se mu bude v Haasu dařit.

„Potřebuje si jen na všechno vyhradit čas, dělat chyby, aby se dále učil a stal se lepším jezdcem, také na sebe nevyvíjet příliš velký tlak, protože v tom případě začnete podávat o něco slabší výkony, než jaký je váš optimální potenciál,“ uzavřel Leclerc.

Související zprávy

Diskuze