logo F1zpravy.czF1online.sk

Dějí se šílené věci, komentuje spekulace o rošádě Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Daniel Ricciardo se po nevydařeném vstupu do sezóny vzdal svého snu jezdit v Red Bullu. Avšak vzhledem k tomu, že Sergio Pérez se uložil k zimnímu spánku celých sedm měsíců před zimní přestávkou, i tento sen začíná být stále hmatatelnější.

Další vypadnutí v první části kvalifikace předpovídá velmi těžký závod pro Sergia Péreze. Ve středu pole se může stát cokoli a snadno to může vyústit i v umístění mimo bodované desítky. Můžeme spíše očekávat, že v neděli zabojuje s jezdci Racing Bulls, ale nebude to jen o pozici v závodě, ale možná i o tu v Red Bullu.

V padoku se intenzivně spekuluje o tom, co se stane se Sergiem Pérezem po letní přestávce a zda by jej mohl v roce 2025 nahradit Daniel Ricciardo. „V tomto sportu bych si nic nedovolil předpovědět,“ odpověděl Australan na dotazy novinářů. „Mám pocit, že každým rokem se toho děje víc. Jde to ruku v ruce s trendem expanze tohoto sportu. Takříkajíc se z něj stává Hollywood díky jeho obrazu. A také jednotlivé příběhy jsou stále více hollywoodské vzhledem k tomu, že jsou tak nepředvídatelné.“

Pokud by se Australanovi podařilo dostat do Red Bullu a náhodou by ještě nasbíral pár vítězství, mohl by to být skutečný námět na hollywoodský film o tom, jak hvězda Formule 1 spadla na dno, aby si opět našla cestu na vrchol.

Ricciardo nechce předbíhat. „Mám nějaký důkaz, že budu jezdit někde jinde? Nemám. Dějí se šílené věci, ale určitě nejsem v pozici něco tvrdit nebo předpovídat,“ vzkázal rodák z Perthu. „Budu se snažit dělat si to své. Samozřejmě, dnes to nevyšlo. Vím, že nemám jen prostě ukazovat prstem, ale mám pocit, že jsme se dostali do situace, ve které jsem toho nemohl moc udělat.“

V kvalifikaci na VC Velké Británie Ricciardo obsadil až patnáctou příčku, ale může za to zejména nesprávné načasování výjezdů. Stejně jako ve třetí části kvalifikace Fernando Alonso a Oscar Piastri, i „medojed“ v Q2 vyrážel na trať mezi posledními a nechybělo mu moc, aby poslední kolo vůbec stihl. Nakonec ho odjel těsně za jedním ze Sauberů.

Red Bull nyní bude muset důkladně zhodnotit, co se mu vlastně víc vyplatí. Sergio Pérez na jedné straně přináší do týmu velké peníze, na druhé straně je však v bojích o Pohár konstruktérů takříkajíc nepoužitelný. Ricciardo je z marketingového hlediska také velmi cenným artiklem a z tohoto hlediska by Mexičana uměl docela dobře nahradit.

Co ale s Pérezem? Pokud by ho červení býci chtěli nahradit, nemají ho moc kam uklidit. V další sezóně by se měl totiž v juniorském týmu představit Liam Lawson jako další naděje z jezdecké akademie.

Lawsona navíc ve čtvrtek čekají filmovací jízdy v letošním monopostu Red Bullu RB20. Na základě nich mladý Novozélanďan nezíská sedačku v juniorském týmu, ale něco stáji přece jen mohou naznačit. Stačí si vzpomenout na loňský rok, kdy prý Christian Horner už po prvních pár kolech Ricciardových testů v Silverstonu volal Helmutovi Markovi, aby mu řekl o jeho úžasné rychlosti.

Liama ​​Lawsona tak čeká 200 kilometrů na stejné trati, na které tento týden jezdí zbytek startovního pole. Pro Red Bull je to cenná příležitost vyzkoušet si ho, i když k jeho výsledným časům bude třeba připočítat menší korekce vzhledem k tomu, že k dispozici bude mít jen speciální nesoutěžní pneumatiky.

I podle výsledků těchto jízd možná budou čekat vedení Red Bullu dlouhé bezesné noci, zda Péreze vyměnit, než ho vyměnit a kam ho potom „uklidit“.

Související zprávy

Diskuze