logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner: Max se nezmění a Lando se musí naučit, jak s ním závodit

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2024

Víte, že situace je vážná, když šéf Red Bullu vystoupí uprostřed týdne, aby odmítl kritiku ze strany bosse McLarenu. Rivalita se nám před britskou GP pořádně rozbíhá a v Silverstonu můžeme očekávat další kolo souboje Verstappen versus Norris, Red Bull versus McLaren. Podle slov Christiana Hornera se však po nedávných událostech moc nezmění.

Jeho svěřenec Max Verstappen se tento týden vrátil do let 2018 či 2021, kdy čelil velké kritice a náročným otázkám. Na tento scénář je velmi dobře připraven, i když poprvé čelí McLarenu s Landem Norrisem. Šéf stáje z Wokingu Andrea Stella, který je velmi klidným a distingvovaným mužem, vystoupil po závodě v Rakousku s prohlášením, že FIA nenaučila Verstappena závodit v roce 2021 a proto se vracejí staré problémy.

„Problém je, že když takové věci neřešíte poctivě, vrátí se zpět. A přesně to se dnes stalo. V minulosti jsme viděli souboje Maxe s Lewisem, které si zasloužily přísnější trest, a nebyly dostatečně řešeny. Dnes se tohle všechno vrátilo zpět,“ prohlásil Stella.

Christian Horner nemohl reagovat na tato slova. Příležitost dostal až v úterý, kdy vystoupil v televizi Sky se svou obhajobou, která je vskutku perfektní metaforou let 2018 či 2021. „Max se určitě nezmění,“ prohlásil boss Red Bullu.

„Lando se teprve učí, jak závodit s Maxem, takže si myslím, že do celé situace vstoupil i tento element. Ještě jen objevují, jaké to je s ním bojovat. Nezbytně mezi nimi dojde k dalším těsným soubojům, protože jejich auta jsou na tom podobně,“ pokračoval Horner.

„Max je tvrdý závodník – je pravděpodobně jedním z nejtvrdších na trati. Každý ví, že když se s ním pustí do souboje, vrátí vám půjčené,“ dodal šéf Red Bullu.

Podle jeho slov si už oba (někdejší) velcí kamarádi promluvili a „vyčistili vzduch“. Po rakouském závodě to vypadalo, že Norris požadoval od Verstappena omluvu, ale Horner celou záležitost bagatelizoval. „Pokud mi je známo, tak už spolu mluvili. Nemyslím si, že mají problém,“ uvedl šéf Red Bullu.

Christian reagoval také přímo na slova Stelly. Podle Hornera byl Verstappen v roce 2021 trestán více než dostatečně. Rivalita mezi oběma jezdci se podle jeho slov buduje už od Velké ceny Miami a v určitém okamžiku byl incident nezbytný. Stellovo hodnocení proto považuje za „nespravedlivé“.

„Max závodil v roce 2021 neuvěřitelně tvrdě. Je to tvrdý závodník a v podstatě dva roky s nikým nesoupeřil, protože jezdil vpředu s velkým náskokem,“ prohlásil Horner. „Konflikt mezi nimi narůstal poslední dva, tři, čtyři závody a dříve či později by se to stalo.“

„Když Max v roce 2021 udělal v souboji s Lewisem – který v té sezóně závodil velmi tvrdě – něco špatného, byl za to potrestán. Podle mě je nesprávné a nespravedlivé takto onálepkovat jezdce. Jsem si jist, že v tom horku to bylo pro Andreu frustrující, ale takové je prostě tvrdé závodění. Dlouhá léta pracoval ve Ferrari s Michaelem Schumacherem, takže právě on by to měl vědět,“ dodal Horner.

Související zprávy

Diskuze