logo F1zpravy.czF1online.sk

Sargeant podle Montoyi ví, že jeho dny jsou sečteny

Logan Sargeant
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Bude Velká cena Španělska poslední v kariéře amerického závodníka Logana Sargeanta? Pilot Williamsu už ví, že Andrea Kimi Antonelli dostal superlicenci a jeho čas na ohromení Jamese Vowlese se prudce ztenčuje. Mnozí očekávali, že italský závodník si odbude premiéru ve Williamsu už tento víkend. I podle Juana Pabla Montoyi jsou dny amerického mladíka sečteny.

Sargeant dostal důvěru a pokračuje ve Formuli 1 i svou druhou sezónu, ale jeho výkony nejsou mnohem lepší v porovnání s týmovým kolegou Alexem Albonem. Jistě, Logan je ve Williamsu otevřeně znevýhodňován. V Austrálii dostal britsko-thajský závodník po nehodě auto svého týmového kolegy a jakékoli vylepšení dostane první právě Albon. To hrálo v této fázi sezóny nemalou roli, protože inženýři Williamsu nasadili několik vylepšení a monopost odlehčili, ale tým jen málokdy vyprodukoval dost dílů pro oba piloty.

Sargeant však ze třiceti pokusů nedokázal ani jednou porazit Albona v kvalifikaci a po udělení superlicence Antonellimu se zdá být jasné, jaký bude další průběh. „On už ví, i když mu to možná ještě oficiálně nesdělili, že v týmu končí,“ prohlásil bývalý pilot F1 Juan Pablo Montoya pro W Radio Colombia, na které odkazuje portál PlanetF1.com.

„Momentálně mu říkají: ‚Podívej, děkujeme ti za těch pár let, dali jsme ti šanci, ale nefungovalo to, což je škoda.‘ Mohou mu také říci, aby se uvolnil a soustředil se na budoucnost. Logan se tak může mnohem více uvolnit, nebude dál bojovat o místo a jen s obtížemi se mu podaří setrvat v F1,“ řekl Montoya.

Asi nikdo nepředpokládá, že Sargeant si najde místo ve Formuli 1. Stále se však jedná o talentovaného jezdce, který dnes disponuje cennými zkušenostmi z nejvyšší motoristické třídy. Svět automobilových závodů se mu otevírá dokořán a určitě se najde nejeden tým, který jezdci s takovým životopisem nabídne místo v IndyCar, Formuli E nebo Mistrovství světa vytrvalostních závodů.

„Kdybych byl na jeho místě, nejprve bych si promluvil se všemi týmy, jestli někdo neprojeví zájem,“ říká Montoya. „Také bych se poohlédl v IndyCar, WEC a dalších možnostech pro následující sezónu.“

Kolumbijec přitom amerického závodníka nijak nezatracuje. I když mu to ve Formuli 1 nevyšlo, pořád jde o jezdce se skvělým životopisem. „Má za sebou těžké časy a měl to náročné, ale když se podíváte na jeho výkony ve Formuli 2 a Formuli 3, tak byl velmi dobrý. Je to smutné, protože kdybyste se zeptali Albona, řekl by vám, že Sargeant je velmi rychlý závodník a počíná si dobře, ale dopustil se spousty hloupých chyb,“ řekl Montoya.

Související zprávy

Diskuze